Artister 2023

Ævestaden

Ævestaden er en norsk-svensk trio som debuterte med albumet Ingen mere gråter i 2021. For dette albumet vant de samme år Folkelarmprisen i åpen klasse. Med det tradisjonelle og det moderne knyttet sammen, på sømløst vis, fikk gruppen raskt en plass på folkemusikkscenen og med tiden har oppmerksomheten ekspandert.

Deres varierende instrumentkombinasjoner, med lyrer, fele, kantele, vokal, munnharpe og elektronikk, åpner opp et unikt lydbilde når tidløse harmonier, og lag med minimalistiske motiver, skaper en åpen og atmosfærisk verden.

Låtene handler om det bevisste og det underbevisste det verdslige og det hellige om liv og død. Her skildres de store følelsene; alt fra en intensiv bønn om å få innslipp i Guds rike og et ønske om at noen, noen gang, skal tenke på deg om kveldene.

Trioen er aktuelle som mottager av NOPA-stipend 2022 og var å se på “NRK Scenen” i januar 2023. I september slipper de sitt andre album.

Kenneth Lien - kraviklyre, munnharpe, vokal
Levina Storåkern - kohorn, fele, kantele, vokal, elektronikk
Eir Vatn Strøm - vokal, kraviklyre, elektronikk

Ævestadens Hjemmeside

Mari Midtli & Astrid Sulheim

Mari Midtli og Astrid Sulheim er to av de fremste folkemusikerne i landet. I tillegg er de tradisjonsbærere for den tradisjonelle vokalmusikken og slåttemusikken i Nord- Gudbrandsdalen. Nå er de aktuelle med ei felles soloplate, “Skunde deg, jente”,  med sanger og slåtter knyttet til kvinner.

Tradisjonelt var det menn som drev med slåttespel, derav begrepet «spelmann». Samtidig er det mange av de tradisjonelle slåttene som har kvinnenavn. Den vokale folkemusikken har i større grad blitt utøvd av kvinner. Denne konserten består av sanger og slåtter med kvinnenavn, eller sanger/slåtter som er knytta til kvinner. I denne konserten får du gjennom sang og spel møte ulike kvinneskikkelser. Noen er unge, noen er gamle, noen er «kvæke» og andre er triste. Velkommen til ei triveleg stund på Kaffestuggu!

Eldar Vågan Trio

Eldar Vågan, - en av Norges største bygdetullinger, nå med trio!

Dette skal bli moro! For sommeren 2023, har Eldar satt i sammen en trio for å underholde seg sjøl og publikum på beste måte! Det kunne ha vært med sekstett, storband eller nesten hva som helst, men med en trio på scenen, kan Eldar være impulsiv, - «solo», og samtidig spille fine flotte, og få det til å låte bra. – med seks hender pluss armer og bein og tre vokalister blir det ordnings’!

Med seg på scenen har Eldar med seg:

Even Finsrud på trommer. Even kommer fra Kongsvinger, og har spilt showoppsetninger med Eldar siden 2005. Han har også spilt perkusjon med Vazelina siste 5 årene, og kan «alt» som Eldar har fremført. Even er også en spesialist på retro-swingjazz, bossa og underholdningsmusikk, og spiller på en særdeles suveren og underholdende måte.

Lars Tormod Jenset spiller kontrabass. - kommer fra Midtsund, Møre og Romsdal, men bor nå på Bjørkelangen med sin familie, når han ikke turnerer verden rundt med kontrabassen sin. Han er en renommert jazzmusiker, og kan spille «alt» på bassen sin. Eldar har spilt med Lars Tormod før, og er godt kjent med hans utrolige teknikk og musikalske kapasiteter.

«En av Norges største bygdetullinger» er et uttrykk som ble til, da Eldar fylte 50 år. Alle steder der Eldar underholder, bruker vi å si, at den største «tullingen» står på scenen. Slik skal det være!

Men…Vi må nevne, at «tullingen» har bl.a. fått underholdningsbransjens høyest rangerte ærespris «Leonard statuetten» som artist, komponist, tekstforfatter og produsent i gjennom mange år. Det ligger utrolig mye øving og spilling for å være «Eldar Vågan»

Å ha evne til å underholde treåringer, nittiåringer, eller metal-rockere, eller klassisk renommerte musikere, er det bare Eldar som klarer.Copper City Ramblers

Copper City Ramblers, Røros´eget bluegrassband, spiller oss inn i de små timer.
Jo Bjørner Haugom - vokal
Erik Evavold - gitar
Erik Roll - mandolin & banjo
Olav Luksengård Mjelva - fele
Tommy Dalbakk - kontrabass

 

Tone Hulbækmo & Hans Fredrik Jacobsen

To av Fjellregionens og Norges ypperste folkemusikkutøvere, rett og slett! 

Sammen og alene har de vært med på utallige utgivelser og konserter med blant annet Kalenda Maya, Secret Garden (Eurovision 1995 med Nocturne) og Hulbækmo & Jacobsen familieorkester. 

Bukkene Bruse

Den legendariske trioen gjenoppsto i 2020, og nå kommer de endelig til Røros og Sangerhuset!

Bukkene Bruse ble startet  i 1989 av Annbjørg Lien, Arve Moen Bergset og Steinar Ofsdal. Trioen fikk raskt mye oppmerksomhet, og representerte Norge i utlandet ved flere tilfeller. De har vært på Kina-turné, de var offisielle OL-musikere under Lillehammer-OL i 1994 og de reiste rundt med Dronning Sonja sin Vinterutstilling til Atlanta, Tokyo, Barcelona og München. De var ofte framme i media, gav ut fem album, og de har mottatt både Spellemannpris og Prøysen-pris for musikken sin. 

Annbjørg Lien– hardingfele, nyckelharpe
Arve Moen Bergset– kveding, fele, hardingfele
Steinar Ofsdal – fløyterStorm Weather Shanty Choir

I 23 år har Stordbandet Storm Weather Shanty Choir levert rå og energiske tolkninger av 150 år gamle sjantier og sjømannssanger. 

Den tidligere seilskutesjømannen Haakon Steinar Vatle startet Storm Weather Shanty Choir etter inspirasjon fra seilskipet Statsraad Lehmkuhl, hvor han jobbet på dekk over flere år. Da han kom tilbake til Stord samlet han vennegjengen og dannet rockekoret.

I 2020 feiret de tjueårsjubileum, og brukte året på å spille inn sin syvende plate, Nine Rows of Teeth som fikk voldsom drahjelp av den verdensomspennende sjantibølgen på sosiale medier. I januar 2023 startet gjengen innspilling av nytt materiale!

Musikalsk favner de bredt og har blitt kjent som et fargerikt innslag i både folkemusikk- og rockemiljøet. De har turnert flere ganger i Japan, USA og Europa, har spilt på festivaler som Folkelarm og by:Larm og har i en årrekke vært gjengangere med utsolgte hus i Oslo, Trondheim og Bergen.

Varm opp stemmebåndene og bli med på en heftig musikalsk reise til sjøs!

Mannskap:
Haakon Steinar Vatle – sjantimann, gitar
Roald Kaldestad – gitar, mandolin, kor
Gisle Østrem: trekkspill, kor
Rune Nesse: perkusjon, kor
Vidar Vedå: perkusjon, kor
Ronny Sætre: perkusjon, kor

Artistens hjemmeside

Per Johan Moslet & Markus Räsänen

Festivalens buskspellgeneraler!

Markus og Per Johans samspill bygger på ren og skjær spilleglede. Duoen har aldri spilt live før, og reportoaret har blitt jammet frem på stämmer og festivaler, senest under årets Rørosmartna.

Distinkte, «svängiga» melodier kompletteres med nyskapende akkompagnement og finurlige stemmer. Repertoaret sprer seg fra Selbuslåtter til finske og svenske folkemelodier.

Markus (kjent fra Trio Alakotila, Frigård, Räsänen, Golbang, Fomp m.fl) med røtter i Finska karelen har en forkjærlighet til Hälsinge- og Jämtlåter. Han jobber mye med komposisjon og arrangering i ulike folkemusikalske prosjekter.
Trekkspill

Per Johan, kommer fra Selbu men bor til daglig på Røros. Han har en stor forkjærlighet for triolpols og gode ringlendere, folkmusikk fra Norge, Sverige og Irland.
Durspill

Os Mannskor

Koret ble stiftet i 1906, og er med sine vel 30 medlemmer en markant kulturaktør i regionen. Medlemmene kommer fra Os, Tolga og Røros, og har de siste årene vært kjent for å trekke til seg yngre sangere.
Gjennom 117 år har koret passert langt over 1000 opptredener, hatt nærmere 400 medlemmer, gitt ut CD, foretatt flere utenlandsreiser og konserter i Sverige, Finland, USA og Litauen.

Koret vant Mannskor klasse B ved NM for kor både i 2019 og 2021.

Repertoaret spenner vidt, fra religiøse folketoner, tradisjonell mannskorsang, til mer moderne uttrykk, som Coldplay og Avicii. Sist vinter gjorde de seg bemerket med musikkvideoen “Gjerdeloven”, hvor teksten er hentet fra Lov om gjerdehold.

Korets dirigent i snart 30 år er Jo Ryen. Han ble kåret til årets dirigent ved Korgallaen på Lillehammer i 2018, og mottok Dirigentprisen ved NM for kor i 2019.

2023 @ Røros Folk Festival / Olav L. Mjelva