Felespillerne Magne Haugom, Jan Frostvoll og Tron Westberg har gjennom en snart 50-årig spellmannskarriere blitt 3 av nestorene innenfor folkemusikktradisjonen på Røros. Med på laget har de Per Ivar Tamnes på gitar. Her blir det pols med power!
Hverdags-surrealisten Egil Hegerberg finnes i flere musikalske konstellasjoner enn noen kan telle, blant annet som Bare Egil Band (bare Egil mutters alene med kassegitar), Ikke Bare Bare Egil Band Band (bare Egil med fullt backingband) og Bare Bare Band (bare backingbandet uten Egil med instrumentalversjoner av hans musikk). Nå kommer imidlertid den mest rotnorske og klassiske utgaven av dem alle: Bare Egils Spellemannslag. Her skal Egil kvede og steve sine låter akkompagnert av felegnikk og trekkspilleri utført av de aller fremste tradisjonsmusikerne her til lands, som Tuva Syvertsen fra Valkyrien Allstars og mestertrekkspiller Frode Haltli.
Tuva Syvertsen er kanskje den heteste folkemusikeren i landet for tiden, kjent fra Valkyrien Allstars, Tuvas Blodklubb, Hver gang vi møtes, Stjernekamp og mye mer.
Her får du et unikt møte med Tuva, både gjennom musikk og i samtale med Anne Linn Schärer.
Einar Olav Larsen er frilans folkemusiker og pedagog med base i Verdal i Trøndelag. Han har hatt en omfattende virksomhet siden han gikk ut fra Spelemannskolen ved Ole Bull Akademiet i 2000. De siste årene har han bl.a. vært aktuell med sin egen trio og spilt mye med sin bror, Gjermund Larsen. Sammen mottok de Spellemannsprisen 2015, klassen folkemusikk/tradisjonsmusikk. Av andre priser kan nevnes Osa-prisen, Hilmar Alexandersen musikkpris, Ole Vig-prisen.
Han er «A-klasse-spellmann» på både fele og hardingfele. Einar Olav sitt musikalske utgangspunkt er arven etter Hilmar Alexandersen, en av Norges fremste folkemusikere i forrige århundre, og rytmisk og særprega Verdals-spell.
Marja Fjellheim Mortensson og Jakop Janssøn. Marja, som nylig har flyttet til Røros, fikk i 2018 sin første Spellemannpris for albumet Mojhtestasse–Cultural Heirlooms. Her gikk hun for alvor inn i både den sørsamiske og umesamiske joiketradisjonen, på leting etter glemte joiker. Joiken i det sørsamiske området har vært stille lenge, men nå ser vi at flere og flere barn, unge og voksne lytter og joiker igjen. Ingen ting gleder Marja og Jakop mer enn at tradisjonen videreføres og videreutvikles.
Marja Mortensson har sine røtter fra Svahken sijte og Gåebrien sijte. Jakop Janssønn er trommeslager og komponist fra Tromsø. Han tar en doktorgrad i kunstnerisk utviklingsarbeid med tittelen Sámi ritmmat–Samiske rytmer.
Per Ivar Tamnes er en gitarist fra Røros, aktiv i blant annet Småviltlaget og Power Pols.
Velkommen til årets festivalutstilling på Kunst & Kaos!
For første gang presenterer Røros Folkfestival en egen festivalkunstner – Mikael Kristiansen, opprinnelig fra Røros. Han er til daglig scenekunstner, men på festivalen er vi så heldige å få oppleve hans unike origamikunst! Kristiansen begynte sin kunstneriske reise i barndommen med papirbretting sammen med moren, og har utviklet seg til å kombinere matematiske prinsipper med intuitiv formgivning. Utstillingen viser abstrakte papirskulpturer inspirert av geometri, natur og fantasy, der perspektivet endrer uttrykk avhengig av betrakterens synsvinkel.
Synnøve Brøndbo Plassen har på kort tid blitt en av de mest ettertraktede unge folkemusikerne i Norge. Hun er 27 år og kommer fra Folldal i Innlandet. Hun er folkemusiker og sanger, og har en master i utøvende folkemusikk ved Norges musikkhøgskole.
Oppveksten var preget av mye musikk, særlig folkemusikk og gammeldans. Folldal, Østerdalen og Trøndelag er tradisjonsområdene hun har fordypet seg mest i. Repertoaret spenner seg fra salmer og bånsuller, til slåttestev og skillingsviser.
Våren 2024 ble hun nominert til spellemannsprisen for andre gang med albumet "Den lyse dag". I november 2022 fikk hun også folkelarmprisen for beste solo-album med albumet "Hjemve". De to soloalbumene har mottatt en rekke gode anmeldelser fra både norsk og internasjonal presse.
I 2023 og 2024 vant hun A-klassen i vokal på landskappleiken, og har de siste årene mottatt en rekke utmerkelser. I 2024 fikk hun Kongepokal i Folkesang under Landskappleiken i Gol. I 2024 ble hun plukket ut til talentprogrammet ART.EX (Talent Norge).
Musiker og instrumentmaker Bendik Smedåsgjelten Qvam kommer fra Fåset i Tynset Kommune. Han er en dyktig utøver på flere instrumenter, og har særlig gjort seg bemerket på bukkehorn og seljefløyte innenfor folkemusikken. Han er en tradisjonsbærer av musikken og instrumentmaker-kulturen i Nord-Østerdalen. I tillegg er han med i programgruppa i Røros Folkfestival.
Tone Hulbækmo har spilt inn, medvirket på eller produsert en enorm mengde plater, og fått Spellemann eller nominasjoner for flere av dem i ulike klasser, i tillegg til en rekke andre priser og utmerkelser. Hun har helt eller delvis komponert over 20 bestillingsverk, og laget musikk til radioteater, fjernsynsteater, dukketeater, diktforestillinger og alt mulig annet i alle retninger. Det er med andre ord en av folkemusikkens aller mest hardtarbeidende, allsidige og mest prisbelønte artister vi får på besøk!
Alf Hulbækmo fra Tolga er en multi-instrumentalist og komponist, og for tiden er han også organist i Røros.
Alf er hjernen bak årets storsatsing "Cirkumfrekvensen", der han er både musiker, arrangør og ansvarlig for orkesteret.
Glåmos Spellmannslag ble dannet i 1950 med familien Nyhus som kjerne og med Sven Nyhus som musikalsk leder.
Laget er kjent for sin unike klang, og har gitt ut flere album med musikken fra Glåmos og Rørosområdet.
Ingrid Storlimo er folkemusiker fra Budalen, sør i Trøndelag. Hun er en av få som bruker repertoaret fra Gauldalen, og ga i 2021 ut "Bak vesterfjeldet", med folkemusikk fra sitt område. Ingrid er aktiv i ulike musikalske konstellasjoner, i tillegg til å være kordirigent og sangpedagog i kulturskolen.
Ådne Geicke Kolbjørnshus (f.1991) er Valdris og har ei fortid innan turn og snøbrett, før han byrja å danse folkedans som 16-åring gjennom prosjektet Bygda Dansar Oppland.
Han er ein merittert dansar, m.a. med seier i A-klassa i halling på landskappleiken 2 gonger.
Ådne har i løpet av karriera samarbeida med kompani som Frikar, Villniss og Kartellet, og han har vore engasjert ved m.a. Det Norske Teatret og Västanå Teater i Sverige. Han arbeider også med eigne produksjonar, som Døgeniktenes Debatt i samarbeid med Vetle Springgard, og framsyninga «Bill. merk.: Heil ved» i 2023.
Kvart år i november og desember er han også på norgesturné med familiemusikalen Putti Plutti Pott.
Selveste Småviltlaget spiller opp til dans i Storstuggu. Småviltlaget er et av de fremste og mest populære gammeldans-orkestrene i Norge.
Tron Westberg (fele), Magne Eggen Haugom (fele), Jan Frostvoll (fele), Rolf Feragen (trekkspill), Oddmar Kjerrengvoll (trekkspill), Per Ivar Tamnes (gitar), Ola Kjerrengvoll (bass)
Ingvild Blæsterdalen (1989) kommer fra Røros og har hatt sin musikalske oppvekst i både Glåmos og Folldal spellmannslag, i tillegg til å alltid ha vært nysgjerrig på ulik musikk og også komponert mye selv. Ingvild er utdanna ved NMH og bor nå i Verdal hvor hun kombinerer musikertilværelsen med å være felelærer i kulturskolen. Hun spiller fast bandene Sjuende far i huset og GRAS, og har tidligere hatt prosjekter med blant andre Frode Fjellheim og Rasmus & verdens beste band. Som folkemusikksolist kom hun til finalen i IntroFolk i 2018.
Hans Martin Storrøsten er en gitarist som etter mange år i Trondheim nå har flyttet tilbake til hjembygda Folldal. Han har spilt med ulike band og artister, i senere år blant annet Bare Fjas og Blågras, Fayen, Anne Linn Schärer og Øyvind Smidt.
I 2023 gav han ut soloalbumet Primitiv Gitar, ei plate inspirert av blues, country og slåttemusikk fra Folldal. Denne sjangerblandinga gir musikken både et tradisjonelt og utforskende uttrykk, med den akustiske gitaren som det bærende elementet.
Tron Westberg er en av landets beste folkemusikkutøvere på fele, og i tillegg en meget dyktig danser. Bergitte Kjosvatn er også en veldig dyktig danser som jobber mye med danse-rekruttering på Røros.
På lørdag kan du møte disse på "Polskurs".
Tron hører du også med Småviltlaget og PowerPols under årets festival.
Bassist Ellen Brekken fra Tynset har jobbet frilans i Oslo siden studietiden og leder sin egen jazzkvartett A tonic for the troops. Hun har i tillegg til å spille fast i bandene Hedvig Mollestad trio, Du og jeg og vi 2 - 3 - 4, Kontrabassorkesteret m.fl. jobbet med artister/musikere som Dance with a Stranger, Tord Gustavsen trio, Ketil Bjørnstad, Kjetil Bjerkestrand, Moddi, Frida Ånnevik, Trondheim jazzorkester, Hilde Louise Asbjørnsen, Karl Seglem, Staffan William-Olsson, Ine Hoem, MAAR, Aasmund Nordstoga, Kim Rysstad, Forsvarets stabsmusikkorps, Oslo fagottkor, m.m.
I tillegg har hun jobbet mye for Rikskonsertene og Den kulturelle skolesekken samt for Oslo Nye teater, Nationaltheatret, Folketeatret, Det Norske Teater og NRK.
Ellen har mottatt Rolf Gammlengs ærespris, Oslo jazzfestivals hederspris Ellaprisen, Volumstipendet og Sparebanken Hedmarks kunststipend samt blitt nominert til Spellemannsprisen flere ganger og Folkelarmprisen. Hun har jobbet som basslærer ved Griegakademiet og er leder av Tynset jazzklubb. Hun mottar fra 2024 Statens kunstnerstipend.