Utstilling

Knut Løvås: Illustrasjoner
Kunst og kaos, Røros, 8. – 17. juni 2023
Årets festivalkunstner under Røros Folk Festival, salgsutstilling

Åpningstider for utstillingen:

Torsdag 8. juni kl. 11:00 – 16:00
kl. 18:00 – 20:00 konsert og åpning av Røros Folk Festival
Fredag 9. juni kl. 11:00 – 17:00
Lørdag 10. juni kl. 11:00 – 15:00
kl. 19:00 – 21:00 vorspiel med Røros Folk Festival
Søndag 11. juni kl. 12:00 – 15:00
Onsdag 14. juni kl. 11:00 – 17:00
Torsdag 15. juni kl. 11:00 – 17:00
Fredag 16. juni kl. 11:00 – 17:00
Lørdag 17. juni kl. 11:00 – 15:00

Knut Løvås (1966) regnes som en av Norges aller fremste avistegnere. Løvås har flere ganger, senest nå i år, vært å finne blant finalistene i prisen «Årets avistegning». Nå er han årets festivalkunstner under Røros Folk Festival, med en storslått separatutstilling i galleriet Kunst og kaos på Røros fra 8. til 17. juni.

tillegg til å illustrere dagsaktuelle nyhetssaker og temaer har Knut Løvås også lånt den digitale penselen til andre prosjekt. Til Røros kommer han med et bredt utvalg illustrasjoner inkludert flere portretter av kjente personer. 

Knut Løvås er født i Levanger, bosatt i Trondheim. Han er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen og har hospitert på grafikkavdelingen på Kunstakademiet i Trondheim. Han har gjennom en årrekke levert illustrasjoner til spill og bøker, og arbeidene hans har et dedikert og trofast publikum. Som bokillustratør så vi han sist til Børre Haugstads bok «Penger, piker og Paris» om kunsthandleren Jørgen Breder Stang. Boken var utstilt på Nasjonalmuseets bibliotek i fjor.

Mest kjent er Knut Løvås likevel som avistegner. Han har tegnet fast for avisa Klassekampen siden 2005. I over 17 år har Løvås levert illustrasjoner til avisa så godt som daglig. Slikt blir det en voldsom produksjon av. De siste årene har han i tillegg også vært den faste skaperen av førstesideillustrasjonen til avisas ukentlige bokmagasin.

Løvås er en mester i å avkle makten. Bildene hans gjør inntrykk. De er slående, og de engasjerer. Siden arbeidene hans er bestillingsverk, må Løvås ofte lage noe han i utgangspunktet ikke forstår eller kan så mye om. Det krever oppmerksomhet, og det innebærer fordypning. Han leser tekster nøye, og må ofte lese flere ganger for å kunne ta ut det essensielle. Løvås selv fremhever at han ofte synes det er en fordel å ikke kjenne til det han skal illustrere – da går han inn i arbeidet på en mer abstrakt måte. 

Som avistegner må man finne det grunnleggende, selve kjernen. Det uvesentlige må velges bort. Kanskje nettopp derfor blir Løvås sin kunst slående allerede ved første øyekast.

For Løvås er målet å få betrakteren til å stille spørsmål og selv reflektere over egne holdninger rundt tema. Han bruker sjeldent tekster til tegningene sine. Han vil ikke gi for opplagte føringer. Knut Løvås ønsker at vi som publikum skal innta selvstendige standpunkt gjennom egen betraktning. 

Når illustrasjonene nå vises i galleriet Kunst og kaos, løsrives de fra den opprinnelige teksten og dermed konteksten i avisen. Kanskje kommer vi da enda tettere på detaljene? Og kanskje gjør det oss som tilskuere enda friere til å tolke, og til å gjøre oss opp egne – og kanskje nye – meninger?

2023 @ Røros Folk Festival / Olav L. Mjelva